12 april 2009

En festlig påskafton...

Ja, påskaftonen var festlig på många sätt, det hände mycket... Vi skulle ha ett knytkalas hemma hos oss med närmasta släkten. D.v.s. min mamma, ena brorsan med familj, syrran med sin och dottern med man. Dels så skulle vi fira min älskling som fyller år i morgon, måndag, och så är det ju påsk...

Medan vi håller på att förbereda som mest och bäst här hemma, hör vi ett ordentligt "brak" från vardagsrummet. Det är hyllan med böcker som bestämt sig för att lämna sin plats...

Tack gode Gud för att det var då och varken förr eller senare, då någon satt i soffan... Nåväl, det var bara att städa undan och fortsätta förberedelserna.

Vid 15-tiden trillade släkten in genom dörren och vi dukar upp maten. Det var sill och potatis, Janssons frestelse, lax, revbenspjäll, köttbullar, goda ostar och bröd.

Efter maten så passade vi på att njuta av vädret utomhus och bara umgås och ha trevligt.

Andra sköt med luftgevär och de minsta hoppa studsmatta... Och det var inte de på studsmattan som man sköt på... ;)

Sen var det dags för kaffe och tårta. Med de här tårtorna (det har blivit så att jag gjort dem den senaste tiden) så tänkte jag "avliva" påskharen, eftersom han ändå inte har något med påsken att göra...
Påskharen kommer från en lokal tysk tradition i slutet av 1600-talet och blev lanserad på bred front av godis och leksaksindustrin, någon gång efter 1850.
Därför så fick den stora tårtan en "skadeskjuten" hare på toppen, (det är inte blod på haren, det är hallonsaft, jag lovar...)


och den lilla, av en "överbliven" tårtbotten, fick bli den lite mer "stygga" varianten, där påskharen blev lite mer "nedmejad" så att säga... (Det är inte delar av harens innanmäte ni ser, det är hallon, ok?!)

På kvällen, när våra gäster åkt hem, utom dottern och hennes man, så spelade vi ett hederligt brädspel (i denna digitala tidsålder) som heter "Ticket to ride". Det är ett roligt och strategiskt spel som går ut på att bygga tågförbindelser mellan givna städer.

Det blev en lång och trevlig dag som lagts till historien...


Festligt i livet/ F.

Inga kommentarer: