20 mars 2009

Cool teknik...

Något som jag gillar är alternativa energikällor, och då sådana som tar tillvara på det som naturen erbjuder, som vind, sol och rörligt vatten...

Det som kanske förvånar, då jag gillar s.k. miljöteknik, är att jag faktiskt också är förespråkare för kärnkraft. Jag anser, trots avfallsprodukten, att det ändå är en av de miljövänligaste energiproducerande källorna. Det tycker även dessa, miljövänner för kärnkraft.

Problemet ligger i att man inte har tagit mer vara på uranet. Eftersom man ansåg att det var så riskabelt och farligt så stoppades forskning på kärnfysik i Sverige mer eller mindre. Insprängt i berget under KTH i Stockholm fanns det tidigare en kärnreaktor som man skrotade och plocka ner.

Men nu har man kommit på bättre tankar, och eftersom man har kunnat under en längre tid upparbeta uranet, och på så sätt återvinna upp till 95% av kvarvarande uran så kan förhoppningsvis svensk kärnkraft nu få ett uppsving. Se detta nyhetsinslag.

Men nu till det coola... och det handlar om solkraft eller solceller. Solcellsmarknaden slog alla rekord förra året. Den installerade effekten förra året blev nästan 6 GW. Det är lika mycket som sex kärnreaktorer, och det mesta finns i Europa.

Nu har forskare i USA tagit fram solceller på metervara. Den består av en tunn tråd, bara en kvarts millimeter i diameter, och tillverkas på löpande band. Dock kanske inte så fort, 15 meter i timmen.
Men det man kan göra med denna, är det som är det coola. Man kan t.ex. väva in det i tyg och på så sätt få solfångare lite var stans. I ett tälttak för att ladda en laptop eller på en keps för att kunna ladda mobilen.

Mer coolt är de nya vinkraftsnurror som kommer mer och mer, istället för de stora propellrarna som måste upp på höjden. Det innebär att man kan placera dem i mer tätbebyggt område, som på bilden, i centrala delar av Göteborg på ett 7-våningshus. Det ger ca 10% av husets elförbrukning...

Foto: Svensk vindkraftförening


Gillar teknik i livet/ F.

Inga kommentarer: