Hur tror man att man ska kunna bygga en värdegrund utan en grund...
Sedan socialister och humanister plockat bort kristendomen ur skolan och undervisningen sen årtionden tillbaka, har vi sett hur det bara blivit råare och känslokallare i samhället. Nu börjar man äntligen inse att det är något som fattas och försöker göra något åt saken.
Svenska staten satsar hundratals miljoner på att förändra attityder inom olika myndigheter och ledordet är värdegrund...
Värdegrunder är en gemensam nämnare för vad som är rätt och fel. Vanligaste uppfattningen är vikten av demokrati, mänskliga fri- och rättigheter och jämställdhet. (So far, so good!)
Myndigheter och företag lägger ut miljontals kronor och utbildar sina anställda i värderingar och ibland t.o.m. skräddarsyr den, för den egna verksamheten.
Lennart Sjöberg, psykologiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm, tycker att det är bortkastade pengar.
- "De flesta är nog beredda att hålla med om vikten av människors lika värde och likhet inför lagen. Därför är det meningslöst att lägga ner så mycket pengar på ett värdegrundsarbete."
Med t.ex. kravallerna i Rosengård i minne finns det benägenhet att hålla med. Där hörde man några poliser kalla deltagare i kravallerna för råa rasistiska saker. Samtidigt avslutades den första etappen i polisens stora arbete i värdegrundsfrågor som pågått i över ett år och kostat miljontals kronor.
Psykologiprofessor Lennart Sjöberg anser att värdegrund inte fungerar i verkligheten.
- "När folk sitter ned och diskuterar goda värderingar är det ingen konst att ha en positiv människosyn. Men i ett pressat läge kommer människors sanna attityder fram.
- Man kan inte påverka människors beteende genom att diskutera värdegrundsfrågor. Det finns ingen forskning som tyder på det. Sambandet mellan värderingen och beteendet är minimal. Vill man påverka attityder och beteende bör man studera attityder och beteende, inte värdegrunder."
Lennart Sjöberg säger att, - "det är lättare att påverka barn och ungdomar än vuxna. Han förklarar det med att en persons attityder formas under barndomen och då främst av mammans värderingar. I tonåren är det kamratgruppen som har det största inflytandet. I vuxen ålder är det väldigt få som ändrar på sina värderingar eftersom de sitter så djupt rotade. Men ju äldre vi blir, desto mer toleranta blir vi. Det har med livserfarenhet att göra."
Om man bara ville ödmjuka sig lite och faktiskt erkänna att det är vårat kristna arv som från början skapade det demokratiska samhälle och välstånd som vi lever i och låta kristendomen komma tillbaka in i skolan som grund för värdegrunden, så skulle man spara många miljoner. Tills dess rasar samhället vidare samman...
Till detta vill jag bara citera Jesus från Matteus 7;
- "Den som därför hör dessa mina ord och handlar efter dem, han liknar en förståndig man som byggde sitt hus på klippan. Regnet öste ner, störtfloden kom och vindarna blåste och kastade sig mot det huset. Men det föll inte, eftersom det var grundat på klippan. Men den som hör dessa mina ord och inte handlar efter dem, han liknar en dåre som byggde sitt hus på sanden. Regnet öste ner, störtfloden kom och vindarna blåste och slog mot det huset, och det föll samman, och dess fall var stort."
- "Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem."
Med hopp i livet/ F.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar